6 Kasım 2016 Pazar

ceviz fidanları

Ceviz bahçelerinde budama zamanının yeni geçmiş olduğu şu zamanlarda güzel ve doğru bir budama yapmış olduğunuzu umuyorum. Budama tüm meyve ağaçlarında olduğu gibi ceviz ağaçlarında da oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Zira ağaçlarımıza zarar vermemiz budama ile çok kolaydır. Bu nedenle her zaman söylediğim gibi uzaman kişilerle çalışmalar yapmakta fayda vardır. Budamadan sonraki aşamamız da önümüzde iyi bir sulama periyodu oluşturmak gelmektedir. Bölgelerin iklimsel özelliklerine göre değişmekle beraber sulamayı kısaca anlatacak olursak sulama zamanları ve sulama miktarı çok önemlidir.
Sulama zamanı olarak ülkemiz sıcaklık ortalamasına bakarsak Haziran ayı gibi kapama Ceviz bahçelerimizde sulamaya başlanması doğru olacaktır. Tabi ki bu bölgesel olarak Mayıs ayı ortası gibi de başlayabilmektedir. Bu durum havanın sıcaklık şartlarına göre sizlerin tayin etmesi gerekir.
Haziran ayında sulamaya başlayacak olarak düşünürsek;
Haziran ayının ilk haftası kendimize bir gün belirleyelim. Bu haftanın herhangi bir günü olabilir. Biz Salı günü olarak alalım. Sulamayı haftalık periyotlar halinde düzenli olarak tekrarlamamız gerekir. Özetlersek,
Haziran ayı ilk haftası salı günü ikinci haftası salı günü üçüncü haftası salı diyerek her hafta salı günleri sulamayı düzenli şekilde yapılması ağaçlarımızı düzenli zamanlarda sulamamız strese girmelerini önleyerek gereksiz yere su vermemizin de önüne geçmektedir. Tabi bu haftalık sulama modelinde dikkat etmemiz gereken konu 1 hafta içerisinde ani sıcaklık yükselmesi meydana geldiğinde sulama modelinde o haftaya özel olarak sulamayı 2 veya 3 defa ya çıkarabiliriz. Sulama modelimiz salma sulama, karık usulü sulama gibi ceviz fidanları dikmenin yöntemlerle yapılabilir ancak bu sulama yöntemleri çok fazla su israfına neden olmakla beraber yabancı ot sıkıntısına ve toprağın verimsizleşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle en pratik, kullanışlı ve yarayışlı olan damlama sulama yöntemiyle sulama yapılmadır.
Sulama miktarına hakkında ise damlama sulama modelini örnek göstererek haftalık sulama modelinde 3 saatlik bir sulama yeterli olacaktır. Yani her bir lateral boru üzerindeki damlatıcıların 3 saatlik her ağaca vereceği su normal şartlarda 1 haftalık ağacın ihtiyacını yaz ayında karşılayabilmektedir. 3 saatlik sulama ortalama olarak 70 litre suya denk gelmektedir.
Ceviz bahçemizin sulaması Eylül ayı sonuna iklim şartlarına göre devam edebilmektedir. Cevizde hasat başlayıncaya kadar sulama devam edebilir.
Damlama sulama yapılan bahçelerde gübre uygulamasını sulamayla verebildiğimiz için işlerimiz oldukça kolaylaşır ve bu sulama periyodu boyunca gübreleme yapmayı kesinlikle unutmayalım. Özellikle Potasyum ve Fosfor uygulaması yapmamız meyve kalitesini iyi yönde etkileyecektir.
Herkese bol ürünlü bir yıl dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder