6 Kasım 2016 Pazar

Ceviz Fidanları Ne Zaman Dikilir

Yazısından dolayı özge hanıma teşekkürler.

Dğerli arkadaşlar, tüplü fidan denildiğinde çok soruyla karşılaşıyoruz. Bunların başında tüplü (torbalı) fidanı ne zaman dikmeliyiz? gelmektedir. Sonrasında da ne şekilde nasıl dikilmelidir sorusudur.
Tüplü fidanlar yılın 12 ayı hava şartları olumlu olduğu sürece dikimi gerçekleştirilebilir. Tüplü fidanların açık köklü fidanlardan farkı, köklerinin toprak içerinde olmasıdır. Bunun bazı dezavantajları vardır. Köklerini göremediğimizden dolayı sağlıklı bir köke sahip fidan olduğunu anlamak zorlaşmaktadır. Bu nedenle güvenilir fidan üreticilerinden ve uzman ziraat mühendislerinden yardım alarak tüplü fidan alınmasını tavsiye etmekteyim. Bahçe kurulmasında ki en önemli yatırım maliyeti fidan olacağından dolayı buna kesinlikle dikkat edilmelidir. Şimdi tüplü ceviz fidanı nasıl dikilmelidir bunu inceleyelim.
Fidanların Güvenli Şekilde Bekletilmesi: Aşılı ceviz fidanlarımızın çeşidi seçildikten sonra fidanların dikim yapılacak yere taşınıp koruma altına alınırlar. Torbalı fidanlar, açık kök fidanlar gibi kapalı yere veya bir yere gömüye alınmaya gerek yoktur. Dikim yapılacak alanın yakın bir yerine açık plana dizilirler. Hemen dikimi yapılacaksa sulama yapılması gerekmez. Eğer dikimde gecikme olacaksa sulama yapılmalıdır.
Amerikan Çetnır Cevizi ( Chandler Cevizi ) için aşağıdaki ilanları inceleyebilirsiniz. Amerikan menşeli Chandler cinsi ceviz fidanları yaygın olarak ekilmektedir. 10 yaşında yerli cinsler ağaç başına 20 Kg ceviz verirken, Chandler 30 Kg vermektedir. Ayrıca yerli cevizler ve Chandler dönüme (8-9) 15 civarında fidan ekilirken, Chandler için bir çok fidan sitesinde 5x5 veya 7x5 m.  gibi aralıklarla dikim yapılabilir denmesine rağmen gözümüzle gördüğümüz gerçek şudur: verimli arazide 9x9 dikilmesi en uygunu, eğer araziniz kıraçsa en az 7x7 dikimi uygundur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder